Je problémem strava?
To, co jíte a jak to jíte, může mít skutečný vliv na Vaše zdravé trávení. Konzumace určitých typů potravin nebo konzumace příliš velkého množství jídla, případně jeho příliš rychlá konzumace může mít na vzniku průjmu svůj podíl.
Pečujte o svůj trávicí systém
Pokud máte citlivá střeva, neznamená to, že jste odsouzeni k tomu, abyste si všechno odpírali. Ale existuje několik možností, jak můžete o svůj trávicí trakt pečovat a udržovat jej v dobré kondici. Od pomalejšího jedení, úpravy receptů, až po vedení stravovacího deníku.
Dobré stravovací návyky
Některé stravovací návyky, které mohou pomoci:
Jezte pomaleji. Trvá 20 minut, než se informace o naplnění žaludku dostane do mozku. Proto když jíte pomaleji, pravděpodobně toho sníte méně a budete trávit menší množství stravy.
Jídlo dobře rozkousejte. Když si uděláte čas a jídlo pořádně rozkoušete, nejen že zpomalíte jedení, ale také pomůžete svému trávicímu traktu tím, že bude rozkládat menší kousky jídla.
Nehltejte. Když jídlo hltáte, polykáte vzduch, a to může způsobit větry a špatné trávení.
Jezte menší a méně vydatná jídla. Trávení velkých a těžkých jídel trvá déle a Váš trávicí trakt s tím má více práce.
Nejezte pozdě v noci. Váš trávicí trakt je nejméně efektivní na konci dne, proto se snažte jíst naposledy nejméně 3 hodiny předtím, než jdete spát.
Vyvolávací potraviny a nápoje
Každý z nás je jiný a naše těla mohou v různých časech reagovat rozdílně. Co může u jednoho člověka spustit průjem, může být pro druhého v pořádku nebo dokonce mít tišící účinek. Nebo si můžete všimnout, že to, co včera žádnou reakci nevyvolalo, může dnes způsobovat problémy.
Zde jsou některé poživatiny, které mohou obecně způsobovat průjem:
Alkohol. Oblíbené víno nebo lihovina může dráždit Váš žaludek. Různé nápoje mají na různé lidi různé účinky, takže sledujte, které Vám nedělají dobře, a vyhněte se jim.
Kořeněná jídla. Nedávné studie prokazují, že sytá a kořeněná jídla, jako je indická a čínská kuchyně, mohou zhoršovat bolest břicha u lidí trpících syndromem dráždivého tračníku.
Smažená a mastná jídla. Tato jídla zvyšují sílu přirozených kontrakcí střeva při trávení a zpracování potravy, což může u lidí trpících průjmy zhoršovat příznaky.
Jídla bohatá na vlákninu. Některá jídla s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny, jako otruby a pšenice, mohou být obtížně tráveny a způsobovat některým lidem problémy. Zkontrolujte etiketu na svém balení cereálií a snažte se zjistit, které typy vlákniny Vám nejlépe vyhovují.
Příliš mnoho ovoce a zeleniny. U některých lidí může konzumace příliš velkého množství sušených švestek, kiwi, fazolí, brokolice nebo zelí vyvolat průjem.
Mléčné výrobky. O mléku, sýru, smetaně a dalších mléčných výrobcích je známo, že u některých lidí vyvolávají průjem. Vyhledejte alternativy bez mléka, jako je mandlové nebo sójové mléko.
Káva a čaj. Bylo zjištěno, že kofein může u mnoha lidí vyvolat problémy s trávením. Snažte se omezit množství kofeinu, které vypijete, a namísto toho volte bylinné nebo zelené čaje.
Sladidla. Umělá sladidla jako sorbitol a fruktóza, obsažené v dietních nápojích, cukrovinkách a žvýkačách, jsou spojovány s vyvoláním průjmu, částečně proto, že jsou špatně vstřebávány v tenkém střevě. Sledujte údaje na obalech a snažte se volit přírodní alternativu.
Pamatujte na to, že Vaše příznaky nemusí být vyvolány pouze jídlem, které jste právě snědli, ale tím, co jste snědli včera. Nebo to vůbec nemusí být způsobeno jídlem jako takovým, ale tím, jak pozdě nebo jak rychle jíte.
Jak se vyhnout konzumaci vyvolávacích potravin
Pokud máte průjem pravděpodobně způsobený konzumací určitého jídla, můžete se pokusit určit jídla, které jej spouští vedením deníku o tom, co každý den jíte, a kdy se u Vás vyskytne příznak.
Veďte si stravovací deník
Pořiďte si zápisník a každý den na novou stránku zapisujte, co jíte.
Zapisujte absolutně všechno, co sníte, včetně dochucovadel a koření (pokud můžete), a také co vypijete.
Zapisujte úroveň stresu v průběhu dne. Možná, že budete překvapeni, jaký to má vliv.
Hledejte zákonitosti v ingrediencích. Těstoviny, pizza a sendviče jsou různá jídla, ale všechna mohou obsahovat pšenici.
Začněte zeširoka a pak identifikujte jednotlivé ingredience. Když přijdete na to, které jídlo je pro Vás problémové, snažte se zjistit, které jednotlivé ingredience to způsobují.
Myslete dlouho dopředu. Je možné, že si některých zákonitostí na začátku nevšimnete, ale objeví se v průběhu času. Můžete si o nich pohovořit se svým praktickým lékařem.
Určení ingrediencí problémových jídel
Možná jste zjistili, že konzumace těstovin s tomatovou omáčkou u Vás vyvolává záchvat průjmu, ale třeba nevíte, která z ingrediencí způsobuje problém. Lze to zjistit tak, že sníte těstoviny bez tomatové omáčky a naopak. Totéž platí pro všechna jídla.
Máte potravinovou intoleranci?
Nejčastější potravinové intolerance jsou na tyto látky:
lepek – bílkovina přítomná v mnoha druzích obilovin, včetně pšenice, ječmene a ovsa
laktóza – cukr přítomný v mléce a dalších mléčných výrobcích
Pokud se domníváte, že trpíte potravinovou alergií nebo intolerancí, poraďte se se svým praktickým lékařem.
Představuje pro problém Vás vláknina ?
U některých lidí může strava s vysokým obsahem vlákniny vyvolávat průjem. Uvědomte si však, že existují dva typy vlákniny:
Rozpustná vláknina. Je přítomna ve většině citrusových plodů a v zelenině, jako jsou brambory a fazole. Může pomáhat při průjmu i při zácpě, protože absorbuje vodu, takže stolice je i při průjmu hustší.
Nerozpustná vláknina. Je obsažena v otrubách, celozrnných výrobcích, v rýži a ve slupce některého ovoce a zeleniny. Může pomoci v případě zácpy, může však zhoršovat příznaky syndromu dráždivého tračníku a častého průjmu. To však neznamená, že byste se měli vyhnout nerozpustné vláknině, pokud máte průjem. Prostě sledujte, co jíte, a jak to na Vás působí.
Léčivý přípravek IMODIUM® najdete v lékárnách a není vázán na lékařský předpis.
Léčivý přípravek IMODIUM® dostupný bez lékařského předpisu, v kamenných i internetových lékárnách.
Procvičte si trávení
Cvičením můžete posílit svůj trávicí systém a také se zbavit stresu.